İŞYERLERİNDE, ACİL DURUMLARIN OLUMSUZ ETKİLERİNDEN KORUNMAK ÜZERE GEREKLİ ÖLÇÜM VE DEĞERLENDİRMELERİN YAPILMASI VE ACİL DURUM PLANLARININ HAZIRLANMASI ZORUNLUDUR.
6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YASASI’NIN 12 NCİ MADDESİNE GÖRE İSE CİDDİ, YAKIN VE ÖNLENEMEYEN TEHLİKENİN MEYDANA GELMESİ DURUMUNDA İŞVERENLER; ÇALIŞANLARIN İŞİ BIRAKARAK DERHAL ÇALIŞMA YERLERİNDEN AYRILIP GÜVENLİ BİR YERE GİDEBİLMELERİ İÇİN, ÖNCEDEN GEREKLİ DÜZENLEMELERİ YAPMAK VE ÇALIŞANLARA GEREKLİ TALİMATLARI VERMEKLE YÜKÜMLÜDÜR. İŞYERİNDE GÜVENLİ TOPLANMA YERİ BELİRLENMELİ VE ÇALIŞANLAR BU KONUDA BİLGİLENDİRİLMELİDİR.
BU KONUDA YAPILACAK ÇALIŞMALAR, 18 HAZİRAN 2013 TARİH VE 28681 SAYILI RESMİ GAZETEDE YAYINLANAN “İŞYERLERİNDE ACİL DURUMLAR HAKKINDA YÖNETMELİK” HÜKÜMLERİNE UYGUN OLARAK YAPILMALIDIR. BUNA GÖRE AŞAĞIDA BELİRTİLEN ÇALIŞMALARIN VE DÜZENLEMELERİN YAPILMASI GEREKLİDİR.
Çalışma ortamı, kullanılan maddeler, iş ekipmanı ile çevre şartlarını dikkate alarak meydana gelebilecek ve çalışan ile çalışma çevresini etkileyecek acil durumlar önceden değerlendirilmeli, muhtemel acil durumlar belirlenmelidir.
Özellikle ilk yardım, acil tıbbi müdahale, kurtarma ve yangınla mücadele konularında, işyeri dışındaki kuruluşlarla irtibatı sağlayacak gerekli düzenlemeler yapılmalıdır.
Acil durumlarda enerji kaynaklarının ve tehlike yaratabilecek sistemlerin olumsuz durumlar yaratmayacak ve koruyucu sistemleri etkilemeyecek şekilde devre dışı bırakılması ile ilgili gerekli düzenlemeler yapılmalıdır.
Varsa alt işveren ve geçici iş ilişkisi kurulan işverenin çalışanları ile müşteri ve ziyaretçi gibi işyerinde bulunan diğer kişiler acil durumlar konusunda bilgilendirilmelidir.
İşyerinde meydana gelebilecek acil durumlar aşağıdaki hususlar dikkate alınarak belirlenir:
Risk değerlendirmesi sonuçları.
Yangın, tehlikeli kimyasal maddelerden kaynaklanan yayılım ve patlama ihtimali.
İlk yardım ve tahliye gerektirecek olaylar.
Doğal afetlerin meydana gelme ihtimali.
Sabotaj ihtimali.
İşverenler, belirlediği mümkün ve muhtemel acil durumların oluşturabileceği zararları önlemek ve daha büyük etkilerini sınırlandırmak üzere gerekli tedbirleri almalıdır. Acil durumların olumsuz etkilerinden korunmak üzere tedbirler belirlenirken gerekli olduğu durumda ölçüm ve değerlendirmeler yapılmalıdır. Alınacak tedbirler, risklerden korunma ilkelerine uygun olmalı ve toplu korumayı esas almalıdır.
Arama, kurtarma ve tahliye,
Yangınla mücadele,
Ayrıca, ilkyardım konusunda 22/5/2002 tarihli ve 24762 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İlkyardım Yönetmeliği esaslarına göre ilk yardımcı sertifikası olan destek elemanı da görevlendirilmelidir.
Acil durum planları; tehlike sınıfına göre çok tehlikeli, tehlikeli ve az tehlikeli işyerlerinde sırasıyla en geç iki, dört ve altı yılda bir yenilenmelidir.
İŞ MEDİKAL OSGB uzmanları tarafından işyerlerinde tehlike sınıfına uygun olarak acil durum planları hazırlanmakta, acil durum ekiplerinin oluşturulması sağlanmakta, ekip üyelerine gerekli eğitimler verilmekte ve tatbikatlar yaptırılmaktadır.